Voordat je zomaar offshore gaat werken, zijn er verschillende offshore opleidingen die je moet doorlopen. Veel werkzaamheden zijn dan wel hetzelfde als op het land, maar speciale technieken moet je toch echt wel beheersen als je op een platform in zee gaat werken. Het bergen van schepen of het repareren van windmolens zijn geen dagelijkse handelingen en daar heb je dus wel één of meerdere offshore opleidingen voor nodig. Daarom is het goed dat je in gaat zien wat je hiervoor moet doen.

Je kunt zelf onderzoeken wat je bij het offshore werken precies wil doen en bij welke bedrijven je dan wil werken. Misschien wil je wel mee olie en gas winnen, maar het kan ook zijn dat je juist schepen wil bergen of juist windmolens wil repareren. Afhankelijk van de keuze die je gaat maken worden je offshore opleidingen aangeboden. Als je hiervoor slaagt dan kun je offshore werken en tussendoor zal je altijd offshore trainingen moeten blijven doen.

VEILIGHEID EN OFFSHORE OPLEIDINGEN

Tijdens alle offshore opleidingen staat veiligheid centraal. Als je op het land werkt zijn er ook altijd gevaren, maar op zee zijn er meer. Tijdens de offshore opleidingen wordt hier dan ook uitgebreid aandacht aan besteed zodat je weet wat de risico’s zijn, maar je leert ook hoe je moet handelen. Veel situaties kun je zelf oplossen en daar heb je je collega’s wellicht voor nodig. Samenwerken is dan ook van belang bij het offshore werken.

Het is niet altijd noodzakelijk om een vooropleiding te hebben, maar dit komt wel goed van pas en vergroot je kansen. Bij een functie zoals Maintenance- en General Roustabout heb je geen vooropleiding nodig. Dit komt omdat dit een algemene functie is en je hierbij overal bij ingezet kunt worden. Overigens is dit wel een functie die fysiek gezien erg zwaar kan zijn. Vervolgens kun je doorgroeien naar Roughneck en Toolpusher. Je kunt jezelf naar boven werken via interne cursussen en op deze manier kun je een mooi salaris verdienen.

Veel bedrijven bieden een BBL traject aan. Hierbij kun je de theorie direct in de praktijk brengen op een platform. Tijdens deze opleiding ga je één dag naar school en de overige dagen ben je aan het werk. Ook is het van belang om de juiste certificaten te hebben. Een VCA certificaat is bijvoorbeeld verplicht, mede omdat veiligheid hoog in het vaandel staat.

Je bent continu op elkaar aangewezen en daarom is het goed om te weten wat er allemaal komt kijken bij het offshore werken. Daar kun je maar op een manier achter komen en dat is door een offshore opleiding te doorlopen en direct in de praktijk aan de gang te gaan. Daarnaast worden er verschillende testen gedaan om te zien of je het mentaal en sociaal aan kunt.